Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ανακάλυψαν νερό σε αστεροειδή!
Η θεωρία της πανσπερμίας ενισχύεται, μετά τις ανακοινώσεις αστρονόμων οι οποίοι για πρώτη φορά επιβεβαίωσαν πως ένας γιγαντιαίος διαστημικός βράχος περιέχει παγωμένο νερό στην επιφάνειά του!

Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Αστεροειδή «Θέμις 24» έδειξαν ότι υπάρχουν διάσπαρτα οργανικά χημικά συστατικά. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την θεωρία ότι η ζωή στον πλανήτη μας γεννήθηκε μετά την πρόσκρουση αστεροειδούς στη γη, ο οποίος μετέφερε όλα τα αναγκαία στοιχεία.

Με την βοήθεια ενός τηλεσκοπίου της ΝΑΣΑ με βάση την Χαβάη εξετάστηκε το υπέρυθρο ηλιακό φως που αντανακλάται από τον Αστεροειδή «Θέμις 24» - μεγέθους 200 χιλιομέτρων και βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και τον Δια, στην περιοχή που ονομάζεται «Κυρίως Ζώνη».
Καλυμμένη με πάγο η επιφάνειά του!

Οι μελέτες εντόπισαν πως το φάσμα αντιστοιχούσε με παγωμένο νερό, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η επιφάνεια του αστεροειδούς ήταν καλυμμένη με μια λεπτή επίστρωση πάγου.

Παρά την αρχική πεποίθηση ότι οι αστεροειδείς δεν φέρουν κανένα ίχνος ζωής, σήμερα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ζωή στη γη οφείλεται σε αυτούς.
Ο δρ Josh Emery, του πανεπιστημίου του Tennessee, δήλωσε πως τα οργανικά στοιχεία που εντοπίστηκαν έχουν πολύπλοκες δομές. Μια βροχή μετεωριτών στη γη θα μπορούσε να γίνει η αιτία για την δημιουργία ζωής. Συνέχισε λέγοντας πως τα ευρήματα των μετεωριτών ήταν μη-αναμενόμενα γιατί ο «Θέμις 24» είναι πολύ θερμός για να μπορεί να διατηρήσει επίστρωση πάγου στην επιφάνειά του.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακάλυψη!
Το γεγονός αυτό σημαίνει πως ο «Θέμις 24» είναι γεμάτος νερό στο εσωτερικό του και ίσως αυτό αποτελεί την απάντηση στο ερώτημα της προέλευσης του νερού στη γη. Ερωτηματικά επίσης προκαλεί το γεγονός ότι παρά την κοντινή απόσταση του αστεροειδούς στον Ήλιο ο πάγος επανεμφανίζεται, χάρη σε θύλακες νερού που βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Ο «Θέμις 24» αποτελεί ένα τμήμα της ευρύτερης οικογένειας αστεροειδών που προέκυψε από μια μεγάλη πρόσκρουση. Ο μητρικός αστεροειδής από τον οποίο προέκυψε ο «Θέμις 24» είναι αναμενόμενο ότι περιέχει και αυτός πάγο.

Ο καθηγητής Emery δήλωσε πως τα επόμενα χρόνια θα είναι εντυπωσιακά καθώς οι αστρονόμοι θα ερευνούν το ενδεχόμενο ανακάλυψης των δομικών στοιχείων ζωής που βοήθησαν στην δημιουργία της και σε άλλα μέρη του σύμπαντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου